Motivatie/werkervaring

2010 vakantie Hans - wenen - leerlingwerk 009

 

gemaakt door Peter (ASS en ODD) – 14 jaar

Motivatie

Ik vind het mooi en intrigerend om (jonge) mensen in hun creatieve proces te zien ontwikkelen, om te zien hoe het hen daadwerkelijk ook op andere vlakken binnen hun leven raakt en verandert en ze daarbij te kunnen en mogen begeleiden en steunen. In elk mens komen kwaliteiten naar voren die door het creatief werken in beeld worden gebracht en waar mensen zich zelf vaak helemaal niet bewust van zijn… Ik zie mensen meer ontspannen, meer bewust worden van zichzelf en meer zelfvertrouwen ontwikkelen, mensen die beter kunnen’ loslaten’ en accepteren dat ze goed zijn zoals ze zijn… Ze ervaren al doende meer en meer plezier in het werken met beeldend materiaal en dat straalt ook uit naar andere facetten van hun leven. Daar geniet ik dagelijks weer van!

Heel vaak denken mensen niet creatief te zijn, maar door toch beeldend aan de slag te gaan, merken zij al snel dat de nadruk niet ligt op het creëren van iets moois maar dat het gaat om het doen en ervaren. Ook dat datgene wat je doet, oké is, als je het maar bewust doet, met plezier en werkt vanuit jouw kracht, je gevoel. Door het creatieve proces onder ogen te zien, worden mensen bewust gemaakt van hun eigen handelen en dit is vaak het begin van verandering.

 

 20130620_102223

 gemaakt door David (ASS en ODD), 13 jaar

Werkervaring

Mijn ervaring ligt tot nu toe vooral bij het werken met kinderen en jongeren (van 4-18 jaar) binnen het speciaal basis- en voortgezet onderwijs (cluster vier onderwijs). Sinds kort werk ik ook met volwassenen (begeleid woonproject). Met name jongeren met een ASS (stoornis in het autisme spectrum, ADHD, ODD (oppositioneel gedragsstoornis) en hechtingsproblemen, die psychische problemen ondervonden, heb ik hier beeldend begeleid en/of beeldend therapie gegeven. Jongeren kwamen bij me met faalangst, een groot gevoel van somberheid, vaak heel onzeker over zichzelf (laag zelfbeeld), soms ook met depressieve klachten.

Ik heb een grote affiniteit met deze jongeren gekregen, onder andere, door hun directheid en transparantheid, vaak ook de openheid en het gevoel van humor, waarmee zij me (soms na een korte kennismakingsperiode) mee verrassen en verblijden. Het is ook absoluut niet zo dat de beeldende therapie alleen maar serieus en moeilijk is, er wordt ook heel veel gelachen! Laat dat even heel duidelijk zijn! ‘Groeien’  is ook leuk!